Tłoczenie oleju – KGW
Dzisiaj w naszej szkole odbyły się warsztaty z tłoczenia oleju.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Golach pokazały naszym uczniom, jak smakuje i pachnie olej w wersji nierafinowanej.
Poznaliśmy walory dodatkowego produktu tego procesu – wysokobiałkowego makuchu, tudzież śruty, która również może mieć zastosowanie w kuchni. Jak udowodniły warsztaty, naturalny smak i zapach pozwalają na skomponowanie ciekawych potraw z użyciem tego typu oleju. Co ważne, walory praktyczne idą w parze z korzyściami dla organizmu – zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz obecność witamin E, K i prowitaminy A z pewnością przemawia za częstym sięganiem po tego typu produkt.
Panie tłoczyły dla nas olej:
– rzepakowy
– z siemienia lnianego
– słonecznikowy
– sezamowy
Dziękujemy za tak cenną naukę i czekamy na więcej 😀